Kurzy
Kurzy lze sestavit na míru podle přání z témat uvedených pod záložkou „přednášky a pracovní dílny“. Zde jsou ukázky již sestavených kurzů:

Správné držení těla jako základ zdraví pohybového aparátu
Tělo je naším partnerem a po celý život nám slouží. Pokud s ním nevhodně zacházíme, dříve nebo později se objeví potíže – bolesti zad, hlavy, omezení pohyblivosti aj. Prevencí i možností nápravy může být znalost základních principů fungování těla při pohybu a jejich praktické využití v běžném denním životě.
Cílem kurzu je rozšířit účastníkům povědomí o moderní poznatky týkající se fungování našeho pohybového aparátu. Tyto poznatky jsou využitelné v osobním životě každého jedince. Mohou být inspirací nebo součástí metodiky školního vyučování Během kurzu je kombinována teorie s potřebnou praxí tzn. cvičením, automasážemi, relaxací…
Momentálně není vypsán termín. Pokud vás kurz zajímá, napište mi e-mail…
Obsah kurzu:
Teoretická část
- Anatomie pohybového aparátu – držení těla, fasciální systém.
- Biomechanické zákonitosti pohybu.
- Správné pohybové stereotypy jako předpoklad dlouhodobého zdraví pohybového aparátu.
- Vývojová kineziologie jako způsob návratu ke správným pohybovým vzorcům (metoda, na které je založena rehabilitace prof. Koláře).
Praktická část
- Vnímání svého těla, zkoumání vlastních pohybových stereotypů.
- Svalové testy (testy svalové nerovnováhy).
- Správné sezení a stání.
- Cvičení využívající principů vývojové kineziologie.
- Cvičení zaměřené na posílení hlubokého stabilizačního systému.
- Minutové cviky (při běžných denních činnostech – stání, sezení …) zpevňující „střed těla“.
- Akupresurní body – pomoc při bolestech zad.

Aby záda nebolela
Ideální kurz pro lidi se sedavým zaměstnáním.
Při dlouhém sezení je tělo jednostranně zatěžováno a následkem mohou být bolesti zad, hlavy, očí, mohou nám otékat nohy a někdy se může vyskytnout například zánět šlach na rukou a jiné potíže.
Naučíte se techniky a cviky, jak během pracovního dne kompenzovat jednostranné zatěžování, a tudíž jak problémům spojeným se sedavým zaměstnání předcházet, či jejich projevy zmírňovat.
Délka trvání: 4 – 6 hodin (dle domluvy)
Maximální počet účastníků ve skupině: 15
Momentálně není vypsán termín. Pokud vás kurz zajímá, napište mi e-mail…
Obsah kurzu:
Teoretická část
- Stručná anatomie pohybového systému
- Příčiny problémů pohybového systému
- Ergonomie pracovního prostoru
Praktická část
- Správné sezení, stání, zvedání břemen, vstávání
- Vhodné pohybové návyky
- Jednoduché protahovací cviky do kanceláře
- Point masáž – ošetření bodů snižujících napětí svalových skupin
- Oční cvičení
- Cvičení a automasáž rukou jako prevence problémů s karpálními tunely

Strava – základ zdraví
Je známo, že potraviny nás sytí, poskytují živiny, jsou zdrojem energie, mnohé i léčí. Již Hippokrates napsal: „Tvá strava budiž tvým lékem, tvůj lék, budiž tvou stravou“. V současné době se vědci ztotožňují s názorem, že jídlo bezprostředně ovlivňuje nejen naše zdraví, ale také kvalitu života, a dokonce i jeho délku.
Délka trvání: 2 – 4 hodiny (dle domluvy)
Obsah kurzu:
- Základní složky potravy a jejich význam
- Zdravý talíř
- Výživové směry
- Látky v potravinách – přirozené i uměle dodané a jejich vliv na zdraví
- Ochutnávka příp. příprava ochutnávky (dle domluvy).

Divoké rostliny kolem nás
Zelenina, kterou si kupujeme v obchodech je vyšlechtěná z původních divokých odrůd. Velice dobře vypadá, dá se převážet se na velké vzdálenosti … Ale často je chuťově nevýrazná, podle některých odborníků chudá na živiny, při pěstování bývají ve větší míře využívány chemické prostředky. Plané rostliny obsahují větší množství vitamínů, minerálů i dalších zdraví prospěšných látek. Aby přežily, musí být daleko odolnější, silnější, vytrvalejší – mnohé z těchto kvalit nám jsou ve formě pokrmu schopny předat.
Délka trvání: 2 – 4 hodiny (dle domluvy)
Obsah kurzu:
- Léčivé rostliny – sběr, způsoby zpracování.
- Plané rostliny jako plnohodnotné potraviny a zdroj látek důležitých pro zdraví
- Využití planých rostlin (plevelů) v kuchyni, koupelně, lékárně …
- Ochutnávka příp. příprava ochutnávky (dle domluvy).